SEO en SEA: het verschil tussen Search Engine Optimisation en Search Engine Advertising uitgelegd

SEO en SEA zijn twee afkortingen binnen de marketingwereld die, vooral voor buitenstaanders, erg veel op elkaar lijken. Het enige verschil is dat ene lettertje, toch? Er zitten echter wel degelijk verschillen tussen SEO en SEA, ook al worden beide technieken gebruikt om op de eerste pagina van zoekmachines zoals Google te eindigen. Ben je benieuwd wat het verschil is tussen Search Engine Optimisation en Search Engine Advertising? In deze blog leggen we het je graag uit!

SEO (Search Engine Optimisation)

Search Engine Optimisation (SEO) wordt in onze taal ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Het gaat hierbij om alle activiteiten die je onderneemt om hoger in de onbetaalde, organische zoekresultaten van een zoekmachine te belanden. Door verschillende marketingactiviteiten, waaronder linkbuilding, technische en conversie-optimalisatie, kun je een hogere positie verwerven omdat de zoekmachine jouw website of webshop als waardevol gaat zien.

SEO is niet eenmalig. Het is een langetermijnstrategie, die, wanneer het goed wordt bijgehouden, veel en tevens langdurig resultaat kan opleveren. Wel is het effect vaak niet direct zichtbaar en kan het lastig zijn om het resultaat van de SEO-inspanningen te meten.

SEA (Search Engine Advertising)

Bij SEA, oftewel Search Engine Advertising, hebben we het over de betaalde, gesponsorde zoekresultaten. Deze advertenties nemen meestal het bovenste deel van de SERP (zoekresultatenpagina) in beslag, maar soms zijn ze ook aan de zijkant te vinden. Voor het verkrijgen van een SEA-positie op de zoekresultatenpagina moet je altijd betalen.

Het voordeel van SEA is dat het direct effect heeft. Zolang je betaalt, zal jouw website op de eerste pagina verschijnen. Hier zit ook de keerzijde: betaal je niet meer? Dan wordt jouw advertentie verwijderd. SEA levert dan ook resultaat op de korte termijn en is niet zozeer geschikt als effectieve strategie voor de langere termijn, tenzij je altijd voor je positie wilt blijven betalen. Wel is het resultaat van SEA veel eenvoudiger te monitoren. Je weet immers precies hoeveel de SEA-campagne heeft gekost en wat dit aan aantal clicks en conversies heeft opgebracht.

Welk van de twee is belangrijker?

SEO en SEA vormen een belangrijke aanvulling op elkaar. Zo kan SEA perfect ingezet worden om snel een positie op de eerste pagina te bemachtigen. Ook kan het waardevolle informatie opleveren over relevante zoektermen waar mensen op zoeken. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om je SEO-strategie optimaal vorm te geven. Het is immers zonde om heel veel tijd en moeite te steken in zoektermen waar achteraf gezien helemaal niet op gezocht wordt.

Of je kiest voor SEO, SEA of juist een combinatie hiervan, is daarnaast afhankelijk van het beschikbare budget en hoeveel tijd je eraan wilt en kunt spenderen. Mocht je bijvoorbeeld geen tijd hebben voor SEO, maar wel blijvende resultaten willen behalen, dan kun je ervoor kiezen om een online  marketingbureau in te schakelen. Kijk voor alle diensten op traffictoday.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *